|
Indkøb |
Her kan du læse om de generiske krav til plastemballage af medicinsk udstyr, Region Midtjylland har udviklet, og hvordan vi har testet dem i en række konkrete udbud.
Formål
Formålet er at bidrage til mere ressourceeffektive emballager ved at:
- reducere omfang og vægt af emballage, så affaldsmængder kan reduceres
- reducere antallet af plasttyper, der anvendes i en emballage.
- reducere kompleksiteten af en emballage
- forbedre mærkning med henblik på øget genanvendelse af emballager
Generiske krav til plastemballager
De generiske krav er udviklet med henblik på medicinsk udstyr, men er også i overensstemmelse med krav til fx fødevarer og forbrugerprodukter, som stilles/udvikles i andre brancher.
Følgende krav er udviklet i Materialestrømsprojektet, og kan anvendes af alle:
- Reducér materialeforbruget mest muligt, ved at stille krav om:
- Minimere vægt og omfang
- Brug af genanvendte materiale i sekundær og tertiær emballage ved produkter, hvor der kræves tre lag emballage
- Efterspørg genanvendelige plastmaterialer, ved at stille krav om:
- Emballager af kun én polymer
- Emballager der er laver af PP, PE eller PET
- Emballagen er markeret med genanvendelsessymbol
- Undgå genanvendelsesproblemer med krav om, at følgende plastmaterialer ikke anvendes:
- PVC
- Laminater
- Kombinationer af papir og plastik
Vi har som en del af Materialestrømsprojektet gennemført et udbud på plastflasker til skyllevæske. Det var første gang, at der blev stillet krav til genanvendelighed af denne produkttype. Kravene fik lov til at vægte 5 % af de samlede krav i udbuddet.
Om skyllevæske
Skyllevæske til medicinsk forbrug er primært sterilt vand eller en svag saltopløsning. Skyllevæske bruges til mange forskellige formål, fx sårrensning, til at skylle instrumenter i og til at opløse medicin i, der gives gennem drop. Produktet er simpelt og anvendes i store mængder på alle hospitaler. Der er høje krav til renhed og sikkerhed. Der er tale om et strategisk vigtigt produkt for sundhedsvæsenet.
Efter brug kan tomme flasker sikkert og enkelt udsorteres til genanvendelse.
Skyllevæske leveres typisk i plastflasker af forskellig størrelse, men også i poser, som man kender fra et dropstativ, eller små pumper. Nedenstående krav vedrører kun plastflasker. Hovedparten af plastflasker til skyllevæsker er lavet af enten Polypropylen (PP) eller High Density Polyethylen (HDPE).
Marked og krav
På det europæiske marked er der tre store globale leverandører af produktet: B Braun, Fresenius Kabi og Baxter.
Det var væsentligt, at ingen af leverandørerne blev udelukket fra at byde på grund af krav til genanvendelighed. Efter indgående dialog med de tre globale leverandører var det klart, hvilke mindstekrav der kunne stilles, og som alle leverandører ville kunne leve op til.
Kravene blev formuleret i 2017, og udbuddet blev offentliggjort i januar 2018.
Konkurrenceparametrene, som havde som formål at understøtte øget genanvendelse af plastflasker af PP og HDPE, tog udgangspunkt i de generelle krav til genanvendelse af beholdere af PP, som er udviklet af Plastic Recycler Europe, som er den Europæiske bancheorganisation for plastgenanvendere, og som organiserer 80 % af den europæiske genanvendelsesindustri.
Her kan du læse de krav vi stillede til genanvendelighed af flasker til skyllevæske i udbuddet:
Mindstekrav
”Det er et mindstekrav, at de tilbudte flasker leveres i enten PP eller HDPE materiale. Opfyldes kravet?
Det er et mindstekrav, at der på de tilbudte flasker fremgår med tydelig mærkning hvordan den anvendte polymer(e) genanvendes, ved hjælp af de 7 internationale genanvendelsessymboler.
Ordregiver foretrækker mærkning der følger CEN Recommendation WI 261 070, men accepterer også mærkning der følger EU Commission Decision 97/129/EC. Se også dette link
Opfyldes kravet?”
Konkurrenceparametre
”Det vægtes positivt, at emballagen kan genanvendes i overensstemmelse med nedenstående point-skala. Konkurrenceparametret vurderes på baggrund af tilbudsgivers redegørelse for i hvilket omfang det tilbudte produkt opfylder følgende. Der tildeles 1 point for opfyldelse af hver af nedenstående:
- Etiketten består af PP, HDPE eller LDPE
- 95 % af vægten af den samlede emballagen består af én polymer
- Kapsel består af HDPE, LDPE eller PP
- Evt. linere, forsegling eller ventil i kapsel består af HDPE, LDPE, PP eller PE+EVA
- Tamper-ring består af PP, PE, EPS eller OPP, og har en vægtfylde på mindre end 1 gr/cm3
- Lim er vandopløselig ved mindre end 80 grader celsius
- Trykfarve er non-toksisk baseret på EUPIA guidelines
- Direkte tryk er laser baseret
Konkurrenceparametret vægtes 5 %.”
Vi har arbejdet med indkøbskrav, der fremmer mere cirkulære forretningsmodeller for engangsartikler i plast.
Om engangsartikler i plast
I sundhedsvæsenet anvendes mange engangsartikler, fx skåle, bægre og fade til opbevaring og servering af føde- og drikkevarer samt bestik til patienter, pårørende og personale. Engangsservice bortskaffes i dag sammen med madrester til forbrænding.
Denne produktgruppe har potentiale til at kunne komposteres. Der findes endnu ikke en komposteringsløsning, der er testet og godkendt til anvendelse på et hospital. Men hvis der kan findes en løsning, så vil affaldet fra disse produkter kunne reduceres til en tiendedel.
Engangsservice leveres i forskellige plast– eller papmaterialer. Papprodukterne er ofte behandlet med en helt tynd plastbaseret overfladebehandling for at gøre produktet væsketæt.
Marked og krav
Markedet for engangsservice er præget af mange – også nye – aktører og stor udvikling på grund af den generelle opmærksomhed på problemer med engangsplast i samfundet. Der er en bevægelse i retning bort fra konventionelle plast produkter til plantebaserede og komposterbare produkter.
For at understøtte et skifte fra fossil plast i retning af komposterbare materialer blev bl.a. følgende CØ-krav opstillet:
Mindstekrav
- Kontraktbilag 9
Her kan du læse de krav vi stillede til udbuddet af forskellige typer af ikke-kliniske engangsartikler: Kontraktbilag 9
Det er et mindstekrav at kravene i Kontraktbilag 9 “Miljøkrav ikke kliniske engangsartikler – kemikalier” skal være opfyldt. Såfremt et produkt er svanemærket eller har tilsvarende mærkning, anses de oplistede krav for at være opfyldt. - Direktiv om miljøpåvirkning
Ingen af de tilbudte produkter må være omfattet af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/904 af 5. juni 2019 om reduktion af visse plastprodukters miljøpåvirkning. - Vægt i gram/stk.
Det tilbudte produkts vægt pr. enhed skal opgives i gram/pr. stk. Indholdet af alle stoffer som udgør over 0,1 gr. af produktets totale vægt skal angives som en % andel af den samlede vægt, for hver position på tilbudslisten. - Bionedbrydelige eller komposterbare
Det er et mindstekrav, at de tilbudte produkter er ‘bionedbrydelige’ eller komposterbare af plantebaserede materialer og lever op til standard for kompostering EN 13432:2000. - Krav til plantebaserede materialer
Det er et mindstekrav, at i det omfang de tilbudte produkter er fremstillet af plantebaserede materialer, må produkterne ikke være fremstillet af materialer fra træer eller planter der er på en af følgende lister over truede arter, eller områder med udtalt korruption:
A. IUCN rød liste, kategorierne kritisk truet (CR), truet (EN), sårbart (VU) eller tæt på truet (NT).
B. Træ arter, som er på CITES Appendix I, II and III.Ikke bæredygtigt skovbrug, så som træer fra HCVF, IFL –områder og lande/områder med høj korruption. Erklæring fra råvareleverandør om at ingen arter på ovenstående lister indgår, og med oplysning om latinsk og engelsk navn på anvendte arter og oprindelsesområde, eller lignende. Erklæringen skal vedlægges ved tilbudsafgivelsen, og angives som Underbilag.
Konkurrenceparametre
- I det omfang der tilbydes løsninger af papir, pap eller karton løsninger, vægtes det positivt at minimum 50 % af indholdet af fibre stammer fra FSC eller PEFC certificerede kilder. De øvrige 50 % bør være dækket af FSC/PEFC kontrollerede områder.I det omfang der tilbydes løsninger af træ, bambus og finer, vægtes det positivt at minimum 70 % af indholdet af fibre stammer fra FSC certificerede kilder. Kravet skal dokumenteres med gyldigt FSC/PEFC Chain of Custody Certificate, licens nummer eller en deklaration fra forhandler om at indholdet stammer fra FSC certificerede leverandører. Dokumentationen skal vedlægges ved tilbudsafgivelsen, og angives som Underbilag
- Det vægtes positivt, at der tilbydes produkter, der består af certificerede sekundære råvarer. Dokumentationskrav; CoC Certificate eller Deklaration fra forhandler. Dokumentationen skal vedlægges ved tilbudsafgivelsen, og angives som Underbilag
- Det vægtes positivt hvis produkterne indgår i eller understøtter cirkulære forretningsmodeller. Cirkulære forretningsmodeller forståes her som løsninger – evt. udviklet i et værdikædesamarbejde – der dokumenteret bidrager til at ressourcer holdes længst muligt i kredsløb, og dermed reducerer ressourceforbruget. Affald er minimeret idet produkterne kan genbruges eller genanvendes. Skadelige indholdsstoffer er elimineret. Energiforbruget ved fremstilling er minimeret og er baseret på vedvarende energi. Cirkulære forretningsmodeller kan antage mange former. For inspiration se mere her: https://www.danskindustri.dk/vi-radgiver-dig-ny/forretningsudvikling/gronne-forretningspotentialer/cirkular-okonomi/om-cirkular-okonomi/
De samlede bæredygtighedskrav vægtede i alt 30 %. Udbuddet blev offentliggjort den 9. juli 2020 på EU Supply.
Vi har arbejdet med indkøbskrav til plastovertræk for at gøre det muligt at genanvende overtrækkene.
Om plastovertræk i sundhedsvæsenet
Plastovertræk bidrager til hygiejnen i sundhedsvæsenet. Overtrækkene anvendes fx til at trække over sko. Større overtræk trækkes over en rengjort seng, som venter på en patient.
Produkterne fremstilles i dag ofte i en blå farve og består af en slags pose med en elastikkant. Det blå farvestof i plasten og elastikken forringer mulighederne for at genanvende produkterne, selvom det faktisk er muligt at indsamle de brugte produkter.
Overtrækkene ville derfor kunne indsamles til genanvendelse, hvis de var fremstillet på en måde, som understøttede genanvendelse.
Marked og krav
Markedet for overtræk er mindre og præget af leverandører, der er specialiserede i at servicere sundhedssektoren. Der er stærk priskonkurrence og begrænset innovation på simple produkter.
Vi lagde niveauet af mindstekrav, så det er realistisk for tilstrækkeligt mange virksomheder at være med i udbuddet. For at stimulere til innovation i en mere bæredygtig retning er der opstillet forholdsvist mange konkurrenceparametre, som alle – på forskellig måde – vil kunne bidrage til en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne. Denne tilgang er valgt for at gøre det muligt for så mange virksomheder som muligt at komme med deres bud på en løsning.
Mindstekrav
Her er de mindstekrav vi stillede til madrasovertræk:
- Det er et mindstekrav, at madrasovertræk kun består af én type polymer (Eksempelvis LDPE og ikke LDPE og PET eller LDPE og et ellastik) samt er uden tilsat farve, således det er let at genanvende det efter end brug
- Det er et mindstekrav, at såfremt der tilbydes ‘bionedbrydelige’ eller komposterbare produkter af plantebaserede materialer, skal disse leve op til standard for kompostering EN 13432:2000
- Ingen af de tilbudte produkter må være omfattet af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/904 af 5. juni 2019 om reduktion af visse plastprodukters miljøpåvirkning
Konkurrenceparametre
Her er de konkurrenceparametre vi brugte til udbuddet af madrasovertræk
”Det vægtes positivt, såfremt produkterne er Svanemærkede eller tilsvarende
- Det vægtes positivt, såfremt de tilbudte produkter har så lavt et CO₂ aftryk gennem hele livscyklus fra vugge til grav (inkl. den potentielle brug af ressourcerne i nye produktsystemer som eksempelvis genanvendelse) som muligt. Beregninger heraf kan eksempelvis gennemføres ved anvendelse af Greenhouse Gas Protocol inklusive alle scopes, dvs. Scope 1, 2 og 3 eller lignende. Det foretrækkes at data til beregning af CO₂ aftryk er tredjepartsverificeret. Dette krav tillægges særlig betydning. Dokumentationen skal vedlægges ved tilbudsafgivelsen, og angives som Underbilag
- Det vægtes positivt, såfremt der indgår en så høj andel af genanvendte ressourcer i produkterne uden at kompromittere den funktionelle kvalitet af produktet. Andelen af genanvendte ressourcer skal angives i procent (Genanvendte ressourcer forståes som Post Consumer Ressources eller Post Industrial Ressources)
- Det vægtes positivt, såfremt det tilbudte produkt har så lav en vægt som muligt, uden at kompromittere den funktionelle kvalitet af produktet. Vurderes på grundlag af det tilbudte produkts vægt pr. enhed opgivet i gram/pr. stk. opgivet i kontraktbilag 3 Tilbudsliste. Dette krav tillægges særlig betydning
- Det vægtes positivt hvis produkterne indgår i eller understøtter cirkulære forretningsmodeller.
Cirkulære forretningsmodeller forståes her som løsninger – evt. udviklet i et værdikædesamarbejde – der dokumenteret bidrager til at ressourcer holdes længst muligt i kredsløb, og dermed reducerer ressourceforbruget. Affald er minimeret idet produkterne kan genbruges eller genanvendes. Skadelige indholdsstoffer er elimineret. Energiforbruget ved fremstilling er minimeret og er baseret på vedvarende energi. Cirkulære forretningsmodeller kan antage mange former.
For inspiration se mere her: https://www.danskindustri.dk/vi-radgiver-dig-ny/forretningsudvikling/gronne-forretningspotentialer/cirkular-okonomi/om-cirkular-okonomi/. Vurderes på grundlag af den medsendte beskrivelse og dokumentation. Dokumentationen skal vedlægges ved tilbudsafgivelsen, og angives som Underbilag - Det vægtes positivt, såfremt det tilbudte produkt har så lav en vægt som muligt, uden at kompromittere den funktionelle kvalitet af produktet. Vurderes på grundlag af det tilbudte produkts vægt pr. enhed opgivet i gram/pr. stk. opgivet i kontraktbilag 3 Tilbudsliste. Dette krav tillægges særlig betydning
- Det vægtes positivt, såfremt tilbudsgiver har forslag til, og er villig til, at indgå i partnerskab om udvikling af løsninger der kan reducere den samlede miljøbelastning knyttet til forbruget af engangsartikler, målt på CO2 emission og affaldsmængder. Dette krav tillægges særlig betydning. Vurderes på baggrund af løsningsbeskrivelse. Dokumentationen skal vedlægges ved tilbudsafgivelsen, og angives som Underbilag”