|
Dialog med markedetLæs om hvordan man etablerer og gennemfører dialogen med markedet |
Her kan du læse om hvordan vi har samarbejdet med vore kolleger i nabolande om at komme til enighed om fælles generiske krav til emballage af medicinsk udstyr.
International koordinering af, hvilke krav vi stiller, er afgørende, for at vi sammen kan påvirke markedet – og gøre det meningsfuldt for leverandører at investere i de nødvendige ændringer.
Løsning: Udvikling på efterspørgselssiden
Patientsikkerhed er i fokus på markedet for medicinsk udstyr og andre forbrugsvarer der anvendes på hospitaler. Der er derfor naturligvis store krav til godkendelse af nye eller ændrede produkter. Markedet er desuden i høj grad præget af store globale virksomheder.
Den centrale driver i forhold til at få virksomheder til at investere i kostbar og kompliceret udvikling af nye emballagetyper er efterspørgsel og konkurrence. Hverken Region Midtjylland eller hele Danmark har tilstrækkelig markedskraft til at påvirke markedet. Heller ikke vores nabolande som Norge, Sverige, Holland, Belgien, Island, Finland med flere har individuelt tilstrækkelig med markedskraft til at opnå påvirkning. Derfor er det nødvendigt at arbejde mod fælles mål.
På møder afholdt i regi af Materialestrømsprojektet i Holland, Belgien, Sverige samt Norge og på to fælles workshops afholdt i Aarhus med deltagere fra de skandinaviske lande, Finland, Holland og Belgien er det blevet klart, at der på tværs af de nævnte lande arbejdes på den samme dagsorden; at reducere klimaaftryk, reducere affaldsmængder, øge genanvendelse og ressourceeffektivitet.
De enkelte hospitaler og deres indkøbsorganisationer arbejder imidlertid oftest ukoordineret (undtagen i Norge), og dermed bliver markedssituationen yderligere fragmenteret på efterspørgselssiden. En hurtig undersøgelse viste i november 2019, at Norge, Sverige, Island, Færøerne og Danmark de facto stiller de samme krav til indhold af kemikalier og næsten samme krav til emballager, men enigheden udnyttes ikke til at påvirke markedet.
Der er derfor igangsat en uformel proces på tværs af de nordiske lande for at ensrette krav til emballage.
Her kan du se UDKASTET til de nordiske krav til mere bæredygtig emballage i sundhedsvæsenet
Dialogen om udvikling af fælles metoder og krav udvikler sig også på tværs af EU og gennem Health Care Without Harm (HCWH). HCWH har i januar 2020 igangsat projektet ’Towards Plastic Free Health Care’ med deltagelse af følgende hospitaler:
- Denmark | Aarhus University Hospital
- Iceland | Landspítali – The National University Hospital of Iceland
- Spain | Virgen de la Arrixaca Clinical University Hospital
- Spain | The Clinical Hospital of the University of Valencia and affiliated hospital Malvarrosa
- Sweden | Sahlgrenska University Hospital in Sweden
- UK |The Newcastle upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust
- UK | University Hospitals Bristol NHS Foundation Trust and North Bristol NHS Trust
- UK | Sussex Community NHS Foundation Trust
Projektet har følgende indsatsområder:
- At udvikle viden om plastanvendelse og affaldshåndtering på tværs af otte europæiske hospitaler.
- Øget kendskab til sundheds- og miljøeffekterne af den nuværende anvendelse af medicinsk og ikke-medicinsk plast på tværs af otte europæiske hospitaler.
- Udvikle handlingsplaner for reduktion af anvendelsen af plast og affald for otte europæiske hospitaler.
- Etablere en europæisk plastarbejdsgruppe, som bl.a. har til opgave at udvikle ensartede indkøbskriterier.
Understøtte markedsudvikling gennem dialog på tværs af værdikæden.
Emballager til medicinsk udstyrs særlige sterile varer bliver strengt kontrolleret og er i et vist omfang reguleret af standarder som fx ISO 11607. I den seneste version af standarden er der ikke forudset, at EU’s emballagedirektiv også kommer til at omfatte emballage af medicinsk udstyr og genanvendelse af disse.
For mange andre typer af emballager til fx fødevareindustrien, som fx flasker af PP, der bl.a. anvendes til juice, findes der designkriterier for fuldt genanvendelige typer af emballage, som er udviklet af Plastic Recyclers Europe. Plastic Recyclers Europe er den europæiske brancheorganisation for plastgenanvendere.
Eksempel på en designguideline for PP flasker
Plastic Recyclers Europe står bag et gratis webbaseret værktøj, der hjælper med at vurdere genanvendeligheden af enten en eksisterende emballage, eller en emballage der endnu kun er i designfasen. Værktøjet evaluerer genanvendeligheden af emballagen på en række parametre. Værktøjet giver desuden karakterer i stil med dem, vi allerede kender fra energieffektiviteten af elektriske produkter fra A-G.
Hvis medicinske emballager kunne evalueres efter tilsvarende principper, ville det være betydeligt lettere for både leverandører indkøbere at arbejde med genanvendelighed.
Webværktøj til vurdering af genanvendelighed på recyclass.eu